preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-DnevnikŠkolski YouTube

Dabar 

Korisni linkovi
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 10. 2013.

Ukupno: 476582
Ovaj mjesec: 3626
Ovaj tjedan: 105
Danas: 105
Projekti

Naša škola uključena je u cijeli niz različitih projekata, a na sljedećim stranicama možete pronaći više informacija o tim projektima!

          

          

Projekti ARHIVA

U proteklim godinama naša škola je sudjelovala i u sljedećim projektima:

          

Zajedno više možemo - MAH-1 & MAH-2

Policijska uprava zagrebačka provodi projekte u suradnji sa Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje, Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, a za istaknuti je preventivni program pod nazivom „Zajedno više možemo“, sa njegovim potprogramima:

- „Mogu ako hoću- 1 - MAH1“, namijenjen učenicima 4 razreda osnovnih razreda,
„Prevencija i alternativa 2 - PiA2“, namijenjen učenicima 6 razreda osnovnih          škola
„Mogu ako hoću 2 - MAH 2“, namijenjen roditeljima učenika 6 razreda
„Sajam mogućnosti“, namijenjen učenicima 4 razreda osnovnih škola
„Ne, zato jer ne“, namijenjen učenicima I. razreda srednjih škola.

 

Tijekom školske godine 2014./2015. roditeljima i učenicima je predstavljen program "MOGU, AKO HOĆU 1" ili MAH-1, kojim su se roditelji i učenici u pratnji učitelja i kontakt policajaca upoznali sa samozaštitnim ponašanjem te s opasnostima koje nose sredstva ovisnosti. Ukazano im je na štetne posljedice vandalizma, konzumiranja alkohola i opojnih droga, a na kraju predavanja svaki roditelj je dobio brošuru "Protiv droge zajedno".
 
Radi se prvenstveno o preventivnoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova kojom se kroz različite aktivnosti stanovništvo, a posebno djecu i mlade, želi potaknuti na zbližavanje i bolju suradnju s policijom.
 
Program "MOGU, AKO HOĆU 2" ili MAH-2 provodi se u prostorima osnovnih škola, a u edukaciji roditelja, uz policijske službenike, sudjeluju i razrednici učenika šestih razreda, kao i stručni suradnici u prosvjeti. Zadovoljni smo dobrim odazivom roditelja koji u edukaciji aktivno participiraju iznošenjem svojih stavova i prijedloga za unapređenje suradnje, kako s policijom, tako i sa školama.
 
"MAH 2" ima za cilj povećati informiranost i znanje roditelja u svezi sa zloporabom droga, te rizicima za razvoj bolesti i ovisnosti. Službenici policije upoznaju roditelje sa strategijom djelovanja policije u zajednici, statističkim podacima o trendovima zloporaba droga, policijskim postupanjem u situacijama kad se maloljetne osobe zateknu s drogom, te zakonskim i drugim posljedicama zloporabe opojnih droga. Osim edukacije, policijski službenici nastoje skrenuti pozornost roditelja na njihovu odgovornost za djecu i potaknuti veću aktivnost roditelja u odgoju djece kako bi na vrijeme prevenirali neprihvatljiva ponašanja.
 
Osim o ilegalnim drogama, edukacija obuhvaća i legalna sredstva ovisnosti (duhan i alkohol). Roditeljima policija ukazuje na važnost pozitivnih roditeljskih stavova o zdravom načinu života i slici koju stvaraju vlastitim ponašanjem.
 
Statistički podaci ukazuju da zloporabu droga prate i druga neprihvatljiva ponašanja. Tako se u gradu Zagrebu bilježi porast razbojstava i razbojničkih krađa, čiji su počinitelji mlađe osobe. Zamjetan je i trend porasta vandalizma. Roditelji se upoznaju s posljedicama vandalizma, policijskim postupanjem i zakonskim posljedicama ugrožavanja imovine i tjelesnog integriteta ljudi.
 
Najčešća pitanja i komentari roditelja odnose se na unapređenje komunikacije, odnosno suradnju policije i građana, s ciljem uključivanja cijele zajednice u preventivne aktivnosti namijenjene suzbijanju zloporabe droga.
 
Na kraju edukacije roditelji popunjavaju anonimni anketni upitnik, temeljem kojeg će se, u suradnji sa stručnjacima Policijske akademije, provesti evaluacija. Preliminarnim pregledom ispunjenih upitnika razvidno je da roditelji podržavaju ovaj oblik edukacije i smatraju potrebnim pojačati uključenje policije u preventivne aktivnosti, uz redovne poslove na represiji, odnosno smanjenju dostupnosti i ponude droge.
Najčešći komentari i prijedlozi roditelja:

više druženja roditelja, djece i policije,
ovakvi kontakti trebali bi biti češći i neposredniji,
ovakvim oblikom edukacije roditelji neposredno kontaktiraju s policijom i dobivaju potrebne informacije i
potreba za većom međusobnom komunikacijom roditelja i policije, s ciljem prevencije neprihvatljivog ponašanja mladih.

Na edukacijama se također pokazalo da se najčešće zablude roditelja odnose na:

prvi doticaj školske djece i mladeži s drogom, 
kažnjavanje ovisnika – dilera, 
neprihvaćanje ovisnika bolesnom osobom, 
represivno policijsko postupanje prema ovisnicima (dilerima) i 
nerazumijevanje termina dekriminalizacije i legalizacije «lakih droga».

Primjeri roditeljskih zabluda:
 

Djeci i mladima drogu nude čudni i nepoznati tipovi koji se zadržavaju oko škole.
Ovisnike treba pokupiti s ceste, strpati u zatvore i poslati na prisilni rad.
Narkoman je kriminalac (dila drogu), zašto se troši novac za liječenje kriminalaca?
Zašto su legalizirane “lake droge”?

The Cookbook Project
Školska knjižnica


Popis udžbenika

 

Jelovnik

Slavko Kolar

Dokumenti

Natječaji

Projekti


Finacijski izvještaji

Javna nabava

Pristup informacijama
preskoči na navigaciju